Barselona

Barselona (41° 23′ 0″ N 2° 11′ 0″ E) je španski grad na obali mediteranskog mora. Njen položaj na iberijskom poluostrvu je sjever-istok. Barselona je glavni grad i administrativni centar autonomne regije Katalonija gdje se nalaze njena vlada i skupština. Geopolitička podjela države Španije se vrši, osim po autonomnim regijama, takođe i po provincijama, tako da je ime Barselona, ujedno i naziv za provinciju Barselona.

Jedno od najprivlačnijih mesta grada je šetalište Las Ramblas Les Rambles koje se nalazi između Trga Katalonije (Plasa Katalunja Plaça Catalunya), neurološkog centra grada i stare luke. Šetalište je svakodnevno prepuno ljudi sve do kasnih noćnih sati. Novinarnice, prodavnice cveća i ptica, žive ulične skulture, kafiće i restorane, sve to možete naći na ovom šetalištu. Zgrada pod imenom Palata Vireina, svetski poznati teatar Liseu i glavna pijaca Bokerija su od velikog turističkog interesa. Šetalište završava u staroj luci trgom Vrata mira, gdje se nalazi poznata statua Kristofora Kolumba. Zanimljivo je da ruka statue sa ispruženim prstom pokazuje suprotno od američkog kontinenta, usmjerena prema italijanskom gradu Đenovi, koji se smatra njegovim rodnim gradom.

katedrala Svete porodice

Barselona je poznata kao metropola modernizma. Grad u kojem je živio i radio arhitekta Antoni Gaudi, sadrži i njegova najreprezentativnija dela, koja godišnje privlače milione turista iz celog svijeta. Najpoznatije delo arhitekte i ujedno najposećeniji arhitektonski objekat u Španiji je katedrala Sagrada Familija koja je ostala nezavršena posle njegove smrti i još uvek se gradi.

Druga poznata dela ovog arhitekte su kompleks Park Guelj, gde je arhitekta i živeo poslednjih dvadeset godina svoga života, kuća Mila (Casa Milà), poznatija pod imenom La Pedrera i kuća Batljo (Casa Batlló). Osim dela arhitekte Gaudija, tu su još i drugi biseri katalonskog modernizma kao što je bolnica San Pau i Palata muzike (Palau de la Musika), arhitekte Ljuisa Dumeneka i Muntanera.

Постави коментар